P9400-2 kukorica_02

Colombus™ EC

április 29, 2019 9:40 de. Közzétette

Prémium megoldás a nehezen irtható kétszikű gyomok ellen

  • Kíváló hatékonyság: mezei acat, szulák-, keserűfű-, szeder-, szerbtövis fajok és parlagfű ellen
  • Fejlett gyomok ellen is hatékony
  • Rugalmas: a kukorica 6 leveles állapotáig kijuttatható.
  • Biztonságos: a hatóanyagok kukoricára nézve szelektívek,
  • Utóvetemény korlátozás nélkül vethető vagy palántázható

A kukorica rendkívül érzékeny a gyomosodásra, különösen fejlődésének korai időszakában reagál érzékenyen a túlzott gyomfertőzésre. Ekkor legalább 3-4 hét gyommentes időszakra van szüksége, és maximum kb. 5-6 hetet képes tolerálni a gyomokkal szemben. Az egyszikű gyomok mellett számos olyan kétszikű gyomnövény jelent problémát, amely ellen nem, vagy csak nehezen, nagy költségek árán lehet védekezni. Ezek közé tartozik a magról kelők közül a parlagfű, a szerbtövis fajok, a selyemmályva, a csattanó maszlag, a vadkender, a keserűfű fajok, az árvakelésű napraforgó, az ebszikfű. Rendkívül nagy problémát okoz a mezei acat és az apró szulák, míg egyre gyakrabban (különösen nem tökéletes szántás vagy forgatás nélküli talajművelés esetén) jelennek meg a fekete üröm, a sövényszulák, a vidrakeserűfű, a mogyorós lednek, a lórom, mezei zsurló, a hamvas szeder fajok.

2019_04_05_01_Colombus hatása apró szulák ellen Csorvás_w1000

Colombus™ EC hatása apró szulák ellen. Csorvás.

A gyomok által okozott kártétel sokrétű. Elsősorban víz- és tápanyag konkurensként ismerjük őket. Az erős gyomosodás mellett a kukorica nem képes felvenni a versenyt a gyomokkal és a fényért való versengést is „elbukja”, lemarad a növekedésben. A kultúrnövényben 5-6 leveles korban elkezdődik a generatív szervek differenciálódása, ezért nem lehet gyomos ilyenkor az állomány. Számos gyom gyökere termel ún. allelopatikus típusú anyagokat, pl. selyemmályva, parlagfű, csattanó maszlag, árvakelésű napraforgó, ebszikfű, lapulevelű keserűfű, mezei acat, apró szulák, fekete üröm, réti lórom (Hunyadi K., Kazinczy G., 2000.), amelyek szintén gátolják a kukoricát a fejlődésben.

2019_04_05_02_Colombus hatása árvakelésű napraforgó ellen Szentlőrinc_1000

Colombus™ EC hatása árvakelésű napraforgó ellen. Szentlőrinc.

Ezekre a problémákra nyújt megoldást a takarmánykukoricában engedélyezett Colombus™ EC. Hatása gyors, ezért a tünetek már néhány nap múlva jelentkeznek, majd 2-3 hét után látványos gyompusztulást tapasztalhatunk. A készítmény a kukorica 6 leveles stádiumáig korlátozás nélkül kijuttatható, nincs fitotoxikus károsodás. Számos hibrid még 7 leveles korban is károsodás nélkül kezelhető a készítménnyel. Engedélyezett dózisa 1,0-1,5 l/ha. A készítmény II. forgalmi kategóriába tartozik, így zöldkönyves engedéllyel megvásárolható és felhasználható. Engedéllyel rendelkezik takarmány- (azaz szemes) és silókukoricában is. Egy területen évente egy alkalommal juttatható ki. Nagy előnye, hogy prémium tudású termékként kalászos gabonában is felhasználható, így készletek biztos nem maradnak a raktárban. Talajon keresztüli hatása számos gyom (pl. parlagfű) esetében a kezelést követő néhány hétben is érvényesül, de ez nem okoz problémát az utóveteményeknél. Gyakorlatilag ősszel és a következő év tavaszán bármilyen növényt lehet vetni a Colombus™-sal történt kezelés után (legmagasabb dózisban és kései kukorica kezelés esetén is). Külön ki kell emelni, hogy Colombus™ kezelést követő évben napraforgó, borsó és szója korlátozás nélkül vethető.

2019_04_05_03_Colombus hatása különféle fejlettségű parlagfű ellen Komádi_w1000

Colombus™ hatása különféle fejlettségű parlagfű ellen. Komádi.

A Colombus™ EC legnagyobb előnye a nehezen irtható, fejlett, magról kelő és évelő kétszikű gyomok elleni látványos és megbízható hatása. Természetesen a legérzékenyebb gyomstádium a magról kelő gyomok esetén 2-4 levél és évelők esetében 6-8 levél (ill. fiatal tőlevélrózsa), de a fejlettebb gyomok elleni biztos hatása miatt gyakran használják „tűzoltásszerű” kezelésekre is.

2019_04_05_04_Colombus hatása mezei acat ellen Tiszakeszi_w1000

Colombus™ hatása mezei acat ellen. Tiszakeszi.

Teljes hatásspektrumhoz (egyszikű gyomok) kombinációs partner szükséges. Kíváló kombinációs partner a Victus® OD. Dózisa 1,0-1,5 l/ha. Formulációjának köszönhetően a magasabb dózisban nincs szükség hatásfokozóra. Alacsonyabb dózisnál a Trend 0,1 %-os koncentrációját szükséges alkalmazni.

Költségtakarékos megoldás a Victus® OD 1,0-1,5 l/ha + Colombus™ EC 1,0 l/ha + Esteron™ 0,1 l/ha + Trend® 0,1 % dózisú kombinációja, amellyel a libatop fajokat is megfelelő hatékonysággal lehet irtani.

A javasolt kijuttatási idő a magról kelő egyszikű gyomok gyökérváltás előtti, a kétszikű gyomok 2-4 leveles (esetleg 6 leveles) és az évelő kétszikű gyomok tőlevélrózsás vagy 4-6 leveles stádiuma a kultúrnövény 4-6 leveles állapotában, a kukorica 3-6 leveles állapota között.

2019_04_05_05_Colombus hatása szerbtövis ellen Földes_w1000

Colombus™ hatása szerbtövis ellen. Földes.

A készítményt ajánlani tudjuk minden profi szakembernek és termelőnek. Bízunk benne, hogy a termékkel mindenki meg lesz elégedve, hiszen kiváló tulajdonságait a bevezetés óta összesn fél millió ha-on bizonyította.

 

Papp Zoltán
Termékmenedzser

 

Részletes információval kapcsolatban keresse a Dow AgroSciences és DuPont szaktanácsadóit, akik segítenek Önnek vagy keresse a Dow AgroSciences és DuPont termékeiről szóló információs honlapot a www.cortvea.hu címen az interneten!

A fent leírtak tájékoztató jellegűek.

Felhasználás előtt mindig olvassa el és tartsa be a termékeken található címke utasításait!

Kategória:

Írta: admin

Hozzászólás zárolva.