DSC_0266

Encarit®*

március 19, 2019 12:14 du. Közzétette

Alacsony csapadékigényű preemergens gyomirtó egyszikűek ellen napraforgóban, kukoricában, cukorrépában és szójában.

A napraforgó gyomirtása elképzelhetetlen alapgyomirtás nélkül. Ezzel olyan problémákat lehet megoldani, amelyek posztemergensen nem vagy csak nehezen lehet. Az alapgyomirtás biztosítja, hogy a posztemergens gyomirtásig a gyomok ne „nőjenek el”, maradjanak hasonló stádiumban, így a felülkezelés sokkal könnyebben időzíthető. Biztosítja a később kelő gyomok csirázásának akadályozását lombzáródásig. Megoldják az egyszikű gyomok elleni védelmet vagy lényegesen megkönnyítik. Hátrányuk, hogy csapadékfüggőek illetve aprómorzsás magágyat kívánnak. Sajnos a hatóanyag kivonások ezt a szegmenst érintették a leginkább, számos nagy jelentőségű készítmény eltűnt az elmúlt években. További hátránya lehet a preemergens gyomirtásnak, hogy egyes hatóanyagok – extrém csapadék hatására – fitotoxikus tüneteket okozhatnak a napraforgón.

A kínálatunkban szereplő Encarit®* gyomirtó szer már kisebb mennyiségű csapadék (10 mm) esetén is hatékony, köszönhetően nagy vízoldékonyságának. Ugyanakor hosszú hatástartama miatt a lombzáródásig biztosítja a magról kelő egyszikű gyomok (főleg kakaslábfű és muhar fajok) illetve néhány kétszikű gyomfaj (parlagfű, libatop és disznóparéj fajok) elleni hatékonyságot.

  • Alacsony vizigény – kevés csapadék esetén is működik
  • Hosszú hatástartam magról kelő egyszikű gyomok ellen
  • Erős hatás parlagfű, libatop és disznóparój fajok ellen is

Hatásmechanizmus:

A készítményben levő dimetenamid-P a kloracetanilidek (K3 herbicidcsoport) csoportba tartozik és csirázás- és növekédésgátló hatással rendelkezik. Nagy vízoldékonysága miatt 10-15 mm csapadék esetén már kivaló hatékonysággal rendelkezik.

Javasolt növényvédelmi technológia:

A készítmény kukoricában, napraforgóban és szójában egy vegetációs időszakban csak egy alkalommal, cukorrépában preemergens kijuttatas esetén egy vegetációs időszakban csak egy, cukorrépában posztemergens kijuttatás esetén 1,0 l/ha-os dózisban kijuttatva egy vegetációs időszakban csak egy, osztott kezelés esetén két alkalommal használható!

Kukoricában (takarmány) a kultúrnövény vetése után kelése előtt (preemergensen) kell kijuttatni a készítmenyt, amíg a kultúrnövény csirái 1-2 cm

mélyen a talajfelszin alatt vannak. Magról kelő kétszikű gyomnövenyek ellen a kukoricában hasonló technológiát igenylő kétszikű spektrúmu készítménnyel kombinációban kell alkalmazni.

Napraforgóban vetés utan kelés előtt (preemergensen) kell kijuttatni. Magrol kelő kétszikű gyomnövenyek ellen napraforgóban engedelyézett kétszikű spektrumú készítménnyel kombinációban kell kijuttatni, vagy Clearfield® Plus technológiában, IMI toleráns napraforgó fajta vetése esetén, állományban imazamox hatoanyagú készítmény engedélyezett dózisával felül kell kezelni.

1,5 % alatti szervesanyag-tartalmú talajokon tilos a szert alkalmazni!

Szójában a kultúrnövény vetése utan kelés előtt (preemergensen) kell felhasználni.

Cukorrépában magról kelő egyszikű gyomnövenyekkel erősen fertőzött területen, vetés utan kelés előtt (preemergensen) 1,2 l/ha (12 ml/100 m2) dózisban, vagy magrol kelő egyszikű gyomnövényekkel kevesbé fertőzott területen posztemergensen a cukorrépa szik-, illetve 2-4 leveles, a magrol kelő egyszikű gyomnövenyek 1-3 leveles allapotaban, egy menetben 1,0 l/ha (10 ml/100 m2) dózisban, vagy osztott kezelés esetén az első kezelés során 0,6 l/ha (6 ml/100 m2), az első kezelést követően 8-12 napon belül 0,4 l/ha (4 ml/100 m2) dózisban kell kijuttatni. Magrol kelő kétszikű gyomnövenyek ellen kombinációban kell alkalmazni.

Laza talajokon az alacsonyabb, szervesanyagban gazdag, kötöttebb talajokon a magasabb dózisban kell felhasznalni.

Légi kijuttatás: nem engedelyezett

AKG programokban felhasználható

Az Encarit®-os alapkezelés után CLP napraforgóban javasolt használni a Relay®** gyomirtó szert, amely szintén megtalálható kínálatunkban.

Hatóanyag:  720 g/l dimetenamid-P

Formuláció: vizesalapú szuszpoemulzió (SE)

Forgalmazási kategória: II. (alapfokú növényvédelmi képesítéshez kötött)

Munkaegészségügyi várakozási idő: 0 nap

Kiszerelés: 5 literes műanyag palack

 

Papp Zoltán
Herbicid termékmenedzser
Corteva Agriscience™ A DowDuPont Mezőgazdasági Üzletága

Részletes információval kapcsolatban keresse a Corteva Agriscience™ szaktanácsadóit, akik örömmel segítenek Önnek!
A fent leírtak tájékoztató jellegűek.
Felhasználás előtt mindig olvassa el és tartsa be a termékeken található címke utasításait!

*BASF bejegyzett márkaneve, azonos a 873/2005 NTKSZ számon engedélyezett Spectrum készítménynek
**BASF bejegyzett márkaneve, azonos a 042//10254-1/2015 NÉBIH számon engedélyezett Pulsar Plus készítménynek

Kategória:

Írta: admin

Hozzászólás zárolva.