2018 02 06 kalászos

GENIUS™ WG

február 25, 2019 10:48 de. Közzétette

Az egyik legszélesebb hatásspektrumú gyomirtó szer kalászos gabonák védelmére

 • Még a fejlettebb (szárbaindult) széltippant és vadzabot is elpusztítja.
 • Kiváló rozsnok elleni hatása van.
 • Az évelő mezei acat ellen is kiváló hatással rendelkezik.
 • Az árvácska és veronika-fajok ellen is hatékony.
 • Genius™ WG kezelés után őszi káposztarepce korlátozás nélkül vethető.
 • Szárszilárdító készítményekkel egymenetben kijuttatható.
 • Tartamhatásának köszönhetően akár még a tarlón is képes megakadályozni a parlagfű kelését.
2019_02_03_genius_01

Genius™ WG hatása nagy széltippannal és mezei acatttal erősen fertőzött területen a kezelést követő 67. napon Szarvas 2016

A Genius™ WG elmúlt három évben piacvezető volt a tavaszi, egyszikű gyomok elleni szegmensben kalászosokban (forrás: Kleffman 2018). A készítmény három hatóanyag kombinációja: a piroxszulamnak egy- és kétszikűek ellen, a floraszulamnak és az aminopiralidnak kétszikűek ellen van hatása. Összességében a Genius™ kiváló hatással rendelkezik az egyszikűek közül a nagy széltippan, a vadzab, a parlagi ecsetpázsit, olaszperje és a rozsnok fajok ellen.

2019_02_03_genius_05

Előtérben Genius™ WG hatása puha rozsnokkal erősen fertőzött területen. Vajdácska 2015. június 17.

Hatékonyságára jellemző, hogy még a fejlettebb, szárbaindult széltippant és vadzabot is elpusztítja. Tarackbúza ellen korán alkalmazva a gyomnövény nem megy szárba és nem kalászol ki. A Genius™ időben alkalmazva meggátolja a gyomnövény szárbamenetelét, virágzását és maghozását. A kétszikűek közül többek közt a székfű fajok, a ragadós galaj, a pipacs, a sebforrasztó zsombor, a szarkalábfélék, az árvakelésű napraforgó, a vadrepce, a repcsényretek, a tyúkhúr, a pásztortáska, a búzavirág, a tarsóka, árvacsalán, perzsa veronika és az árvácska fajok ellen is hatékony. A mezei acat gyökérzetébe felszívódva pusztítja a gyomnövényt. A Genius™ hatása a tarlón és a következő évi kultúrában is látványos, mivel lényegesen kisebb egyedszámban jelennek meg az új mezei acat hajtások, mint más készítmények esetében. Hasonló a helyzet parlagfű esetében is, amikor a kezelést követően a tarlón lényegesen kevesebb gyomnövény jön elő, mint más kezelések esetében.

2019_02_03_genius_08

Jobbra Genius™ WG, balra kezeletlen mezei acattal erősen fertőzött területen. Szeged 2014.

Nagyon fontos az időzítés. Bár a készítmény képes a fejlettebb egyszikű gyomokat (nagy széltippan, vadzab) is elpusztítani, de jobb, ha a kezelés a gyomok szárbaindulás előtti állapotában történik. Ha a fő gyomproblémát a nagy széltippan vagy a rozsnok fajok okozzák, akkor ezek fejlődéséhez igazodva válasszuk meg a kijuttatás időpontját. Általánosan elmondható, hogy az egyszikű gyomok esetében mindig szükséges:

 • a nedvesítő szer vagy folyékony N-műtrágya adagolása a tankkeverékbe
 • minél korábbi kijuttatás, elkerülve ezzel az egyszikű gyomok megerősödését.
2019_02_03_genius_09

Genius™ WG tartamhatása tarlón parlagfűvel erősen fertőzött területen, balra szulfonil-karbamiddal kezelt terület. Kisbér 2014.

 

Az elmúlt 12 évben számos kísérlet eredménye (száraz és nedves évben is) és a környező országokban több, mint 3,5 millió ha felhasználási tapasztalata szerint teljesen biztonságos a repce vetése a Genius™ alkalmazását követő őszön.

Felhasználási javaslat és technikai információk:

 • Engedélyezett kultúra az őszi és tavaszi búza (durumbúza is), a rozs és a tritikálé (árpában TILOS!)
 • Dózisa 200 g/ha + nedvesítő szer (Polyglycol 0,5 l/ha)
 • A gabonák 2. nóduszos állapotáig lehet kijuttatni.
 • Fagymentes időszakban (kezelés előtt és után 2-3 napig fagymentesek legyenek az éjszakák) és +5 oC felett kell felhasználni.
 • Jól keverhető más készítményekkel (gombaölő, rovarölő, szárszilárdító, stb.). Ha a Genius™-t folyékony nitrogén műtrágyával együtt juttatjuk ki, akkor a nedvesítő szer hozzáadása nem javasolt a perzselés elkerülése miatt.
 • II. forgalmi kategóriájú termék.
 • AKG programokban növényvédelmi képesítéssel rendelkező szaktanácsadó, növényvédelmi mérnök, növényorvos írásbeli javaslatára használható.

További technikai információkért keresse fel weblapunkat: www.corteva.hu

Papp Zoltán
Herbicid termékmenedzser
Corteva Agriscience™
A DowDuPont Mezőgazdasági Üzletága

Kategória:

Írta: admin

Hozzászólás zárolva.