2018 04 04 02 levéltetü

Hormon tartalmú készítmények a kalászosok gyomirtásában

március 19, 2019 12:15 du. Közzétette

Auxin hatású gyomirtó szerek.

Az auxin hatású gyomirtó szerek nagyon régóta részesei a kalászosok gyomirtásában. Használatukkal számos olyan problémát tudtak orvosolni, amelyek hatalmas termésveszteséget tudtak okozni a növénytermesztésben. Megoldhatóvá vált az évelő kétszikű gyomnövények (mezei acat, szulák fajok, csorbóka fajok, fekete üröm, szeder fajok, útszáli zsázsa, stb.) és számos magról kelő kétszikű gyom (ragadós galaj, kék búzavirág, porcsin keserűfű, libatop fajok, stb.) irtása.

Dingo™

 • Költséghatékony megoldás évelő kétszikű gyomok ellen
 • Nincs utónövény korlátozás
 • Kiváló kombinációs partner

A 2,4-D a fenoxi-ecetsavak közé tartozik. A növényen belüli mozgása lehetővé teszi az évelő és számos magról kelő kétszikű gyomnövények elleni kiváló hatást. Különösen a mezei acat, fekete üröm, parlagfű, szerbtövis-, libatop fajok, csattanó maszlag, különféle árvakelések (hagyományos és herbicid toleráns napraforgó és repe, szója, lucerna, burgonya, borsó, facélia, máriatövis, stb.), pipacs, búzavirág.

JAVASOLT NÖVÉNYVÉDELMI TECHNOLÓGIA

A készítmény kalászos gabonában (sörárpa kivételével) tavasszal posztemergensen a növények 3-4 leveles fejlettségétől a bokrosodás végéig, a gyomok 2-4 leveles fejlettségénél, a mezei acat tőlevélrózsás állapotában használható fel 1,0-1,25 l/ha dózisban.

Esteron™

 • Költséghatékony megoldás évelő kétszikű gyomok ellen
 • Az egyik legszelektívebb 2,4-D tartalmú készítmény
 • Nincs vetésváltás korlátozás
 • Kiváló kombinációs partner

A 2,4-D a fenoxi-ecetsavak közé tartozik. Az észter forma (a sóval ellentétben) lényegsen szelektívebb a kalászos gabona esetében. A növényen belüli mozgása lehetővé teszi az évelő és számos magról kelő kétszikű gyomnövények elleni kiváló hatást. Különösen a mezei acat, fekete üröm, parlagfű, szerbtövis-, libatop fajok, csattanó maszlag, különféle árvakelések (hagyományos és herbicid toleráns napraforgó és repe, szója, lucerna, burgonya, borsó, facélia, máriatövis, stb.), pipacs, búzavirág.

JAVASOLT NÖVÉNYVÉDELMI TECHNOLÓGIA

Őszi és tavaszi kalászosokban (sörárpa kivételével) tavaszi kijuttatással a kultúrnövény 4-6 leveles korától a bokrosodás végéig (BBCH 14-29) alkalmazható. A magról kelő kétszikű gyomnövények 2-4 leveles fejlettségüknél, a mezei acat (Cirsium arvense) tőlevélrózsás állapotban a legérzékenyebb a készítményre. Dózis 0,6-0,8 l/ha.

Lontrel™ 300/600/72 SG

Állományban használható, egyedülálló hatékonyságú speciális, magról kelő- és évelő kétszikű gyomproblémák megoldására

 • Kiváló gyomirtó hatás fészkesvirágzatú, keserűfű- és burgonyaféle gyomnövények ellen
 • Rendkívül szelektív hormontartalmú készítmény
 • Kiváló kombinációs partner

A klopiralid a piridiloxi-alkán-karbonsavak hatóanyag-csoportba tartozik. Az egyik legszelektívebb hormon forma. Kalászos gabonában zászlóslevél kiterüléséig is használható. Elsősorban a fészkesvirágzatú, keserűfű-, burgonya-félék és pillangós növénycsaládba tartozó gyomfajok ellen hatékony. Ide olyan növények tartoznak, mint a mezei acat, fekete üröm, ebszikfű, csorbóka fajok, parlagfű, szerbtövis fajok, pipitér fajok, kék búzavirág, árvakelésű napraforgó (herbicid toleráns is), lapulevelű vagy baracklevelű keserűfű, vidrakeserűfű, fekete csucsor, mogyorós lednek, árvakelésű lucerna.

JAVASOLT NÖVÉNYVÉDELMI TECHNOLÓGIA

Kalászosokban (őszi búza, őszi árpa, tavaszi árpa, rozs, zab, tritikále) a készítményt a kultúrnövény 3 leveles korától a szárba­indulás kezdetéig lehet kijuttatni, a magról kelő kétszikű gyomnövények 2-4 valódi leveles, a mezei acat tőlevélrózsás állapotában. Kalászosokban elsősorban 2,4-D, MCPA, fluroxipir hatóanyagú készítményekkel kombinációban javasolt felhasználni, ez esetben mindig figyelembe kell venni a kombinációs partner engedélyokirat szerinti kijuttatási paramétereit. Kombinációban alkalmazva a Lontrel 72 SG dózisa 100-120 g/ha, a Lontrel 300 dózisa 0,2-0,3 l/ha, Lontrel 600 SL dózisa 0,125-0,2 l/ha.

Starane™ Forte

 • Speciális gyomproblémák megoldására
 • Rendkívül szelektív hormontartalmú készítmény
 • Nincs utónövény korlátozás
 • Kiváló kombinációs partner

A fluroxipir speciális gyomproblémák megoldására alkalmas. A piridiloxi-alkán-karbonsavak közé tartozik (O herbicid-csoport). Az egyik legszelektívebb hormon típusú hatóanyag. Kalászos gabonában zászlóslevélig kijuttatható. Olyan nehezen irtható gyomnövények ellen ad megoldást, mint a szulák-, lórom és keserűfű fajok, ragadós galaj,  tyúkhúr, mezei zsurló. A gyomnövények aktív növekedésének fázisában kell kijuttatni.

JAVASOLT NÖVÉNYVÉDELMI TECHNOLÓGIA

Kalászosokban (őszi búza, őszi árpa, tavasziárpa, rozs, zab, tritikále) a készítményt tavasszal, a kultúrnövény 2 leveles állapotától a zászlós levél kiterüléséig lehet kijuttatni. Sörárpán kívül az egyéb kalászosokban a gyomirtási spektrum szélesítésére, valamint mezei acat (Cirsium arvense) ellen hormonbázisú készítményekkel (2,4-D, MCPA) tankkombinációban célszerű alkalmazni. Kombinációban a készítmény dózisa 0,6 l/ha, a kombinációs partnert annak engedélyokiratában meghatározott dózisában kell kijuttatni, valamint figyelmbe kell venni a kombinációs partner kijuttatásának a kalászoskra vonatkozó fenológiai paramétereit.

Papp Zoltán
Herbicid termékmenedzser
Corteva Agriscience™
A DowDuPont Mezőgazdasági Üzletága
A fent leírtak tájékoztató jellegűek.

Felhasználás előtt mindig olvassa el és tartsa be a termékeken található címke utasításait!

Kategória:

Írta: admin

Hozzászólás zárolva.