februar_kep_1

Klasszikus és új megoldások a kukorica posztemergens gyomirtásában

április 29, 2019 8:44 de. Közzétette

Széles hatásspektrum egy-és kétszikűek ellen egy kezeléssel.

A gyomok fertőzésére az egyik legérzékenyebb kultúrnövényünk a kukorica. Egy erős fertőzés képes 50-70%-kal csökkenteni a termést. Ugyanakkor 80-100 cm-es magasságig a kukorica gyomelnyomó képessége nem érvényesül, így a vetéstől számított kb. 8 hétig gyommentesen kell tartani az állományunkat. Az első néhány héten még nem érzékeny a gyomosodásra, mivel ekkor még nagyon kevés gyom van a területen. 3-4 leveles állapottól azonban az érzékenysége megnő és a gyomok nagyon komoly veszteséget képesek okozni. Ugyanakkor a csődifferenciálódás elindul 5-6 leveles állapottól, így ilyenkor nagy jelentősége van a gyommentes állapotnak.

Érdemes széles hatásspektrumú készítményt választani, amely hatékonyan irtja a magról kelő és évelő egyszikű, illetve kétszikű gyomokat is. Lehetőség szerint a hatás legyen gyors és látványos. Széles időintervallumban lehessen kijuttatni, ne legyen érzékeny a kultúrnövény a kezelésre. Ne korlátozza az utóvetemény választást és időjárás, de inkább csapadék független legyen. Az elmúlt években jelent meg az az igény, hogy a készítmények rendelkezzenek hatástartammal is, mivel a csapadék az április-május időszakban nem érkezik meg menetrendszerűen, hanem csak később, ezért a kései gyomosodással egyre nagyobb mértékben lehet találkozni.

Ezeknek a feltételeknek felelnek meg a Corteva leghatékonyabb megoldásai, amelyeket a kukorica posztemergens gyomirtására használhatunk.

Cégünk fejlesztései is ebbe az irányba mutatnak: ezekhez az igényekhez igyekeztünk igazítani a Principal® Plus Gold és a Principal® Plus Python* gyári csomagjainkat is.

Principal® Plus Gold

A Principal® Plus Gold öt hatóanyagot tartalmazó gyűjtőcsomag, amely rimszulfuron + nikoszulfuron + dikamba + petoxamid + terbutilazin hatóanyagokat tartalmaz. A különböző hatásmechanizmusú hatóanyagok jól kiegészítik egymást. A csomag hektáronkénti dózisa: Principal® Plus 440 g/ha + Successor T 1 l/ha + Trend® 0,1 %.

2019_04_03_01_Principal Plus Gold hatása fehér libatop ellen a kezelést követő 35. napon Balatonszemes 2018. június 22_w1000

Principal® Plus Gold hatása fehér libatop ellen a kezelést követő 35. napon. Balatonszemes 2018. június 22.

 

Miért érdemes a Principal® Plus Gold kukorica gyomirtó csomagot választani? 

  • Széles hatásspektrum egy-és kétszikűek ellen egy kezeléssel
  • Látványos, perzselő hatás az egyszikű gyomok ellen
  • Rugalmas kijuttathatóság 7 levélig
  • Pillangós utóvetemény is vethető
  • Csapadék független
2019_04_03_02_Principal Plus Gold hatása kakaslábfű ellen a kezelést követő 35. napon Balatonszemes 2018 június 22_w1000.

Principal® Plus Gold hatása kakaslábfű ellen a kezelést követő 35. napon. Balatonszemes 2018. június 22.

 

A Principal® Plus Gold készítményt a kukorica 3-7 leveles fenológiai állapotában kell kipermetezni, amikor a magról kelő egyszikű gyomnövények 1-3 levelesek, az évelő egyszikűek átlagos magassága 15-25 cm. A magról kelő kétszikű gyomfajok 2-4 leveles korukban a legérzékenyebbek a készítményre, a Cirsium arvense tőlevélrózsás állapotában, a Convolvulus arvensis, Calystegia sepium 15-20 cm-es fejlettségekor.

Kiszerelés: 10 hektáros kereskedelmi csomag: 10X440 g Principal® Plus + 10 L Successor T + 5X0,5 L Trend® 90

2019_04_03_03_Principal Plus Gold hatása betakarítás után 2013 okt 7 Latokep_w1000

Principal® Plus Gold hatása betakarítás után. Látókép 2013. október 7.

 

Feltettük a kérdést: vajon lehet-e ezt a csomagot továbbfejleszteni? A válasz az, hogy természetesen igen, lehet- hiszen általában mindent lehet még tovább fejleszteni – a kérdés inkább az, hogy hogyan.

Úgy, hogy a gazdálkodók igényeit figyelembe véve növeljük a csomag talajon keresztüli hatástartamát is. Így jött létre a Principal® Plus Python™ csomag, amely a már jól ismert Principal® Plus (rimszulfuron+nikoszulfuron+dikamba) mellett Python™-t (floraszulam+mezotrion) tartalmaz. A csomag dózisa: Principal® Plus 440 g/ha + Python™ 0,3 l/ha + Trend 0,1 %.

2019_04_03_04_Principal Plus Python hatása csattanó maszlag ellen a kezelést követő 14. napon Szarvas 2018. június 5_w1000

Principal® Plus Python™ hatása csattanó maszlag ellen a kezelést követő 14. napon. Szarvas 2018. június 5.

 

Mit ad Önnek a Principal® Plus Python™ csomag?

  • Széles hatásspektrum egy-és kétszikűek ellen egy kezeléssel
  • Hosszabb hatástartam magról kelő kétszikű gyomok ellen
  • Látványosabb hatás magról kelő és fejlettebb kétszikű gyomok ellen
  • Erősebb hatás mezei acat ellen
  • Csapadék független

Kiszerelés: 10 hektáros kereskedelmi csomag: 3X10X440 g Principal® Plus + 20X0,5 L Python™ 280 SC + 3X5X0,5 L Trend® 90

2019_04_03_05_Principal Plus Python hatása fehér libatop ellen a kezelést követő 35. napon Balatonszemes 2018. június 22._w1000

Principal® Plus Python™ hatása fehér libatop ellen a kezelést követő 35. napon. Balatonszemes 2018. június 22.

 

A két készítmény közötti különbséget az első ábra mutatja: amennyiben a területen több szokott lenni az egyszikű gyomfajok újrakelése (elsősorban vonatkozik ez a muhar fajokra), akkor a Principal® Plus Gold a kedvezőbb választás, ezzel szemben ha a területen inkább a kétszikű gyomnövényekkel van több gond, akkor a Principal® Plus Python™ csomag mellett szerencsésebb dönteni. Ahogy az ábra is mutatja, a két csomag között elsősorban selyemmályva ellen nagy a hatékonyság különbség a Python™-os csomag javára, de tapasztalható hatékonyság javulás csattanó maszlag, libatop fajok, keserűfű fajok, árvakelésű napraforgó, fekete ebszőlő és mezei acat ellen is.

2019_04_03_06_Principal Plus Python hatása mezei acat ellen a kezelést követő 14. napon Szarvas 2018. június 5

Principal® Plus Python™ hatása mezei acat ellen a kezelést követő 14. napon. Szarvas 2018. június 5.

 

Végezetül megállapíthatjuk, hogy a kukorica legfontosabb gyomfajaitól történő gyommentesítését posztemergens módon is megoldhatjuk, sőt, a gyomflórától függően, bizonyos esetekben csak így lehetséges, ezáltal a gyomflóra ismeretében a posztemergens megoldás is tervezhetővé válik. Ehhez kívánunk hozzájárulni Principal® Plus Gold és a Principal® Plus Python™ gyári csomagjainkkal.

Papp Zoltán
Termékmenedzser

Részletes információval kapcsolatban keresse a Dow AgroSciences és DuPont szaktanácsadóit, akik segítenek Önnek vagy keresse a Dow AgroSciences és Dupont termékeiről szóló információs honlapot a www.cortvea.hu címen az interneten!

A fent leírtak tájékoztató jellegűek.

Felhasználás előtt mindig olvassa el és tartsa be a termékeken található címke utasításait!

 

Kategória:

Írta: admin

Hozzászólás zárolva.