01_cikkbanner_03

“Minden kukorica egyforma“ és egyéb tévhitek a termények királyáról

április 23, 2015 12:46 du. Közzétette

Az Amerikai Egyesült Államokban minden a kukorica körül forog. Az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium adatai szerint a kukorica az első számú termesztett növény az államok területén, ugyanakkor Amerika vezet a világ ranglistán e létfontosságú növény előállításának és fogyasztásának terén is.

Az amerikai őslakosság már jóval az európaiak megérkezése előtt termesztett kukoricát. Évezredek óta az amerikai kontinens mezőgazdasági tájképének, étkezési hagyományainak, kultúrájának része ez a növény.

Hatalmas elterjedése és népszerűsége ellenére, sok olyan dolog lehet, amit eddig nem tudhatott a kukoricáról , vagy esetleg információi tévesek lehettek. Íme néhány tény és tévhit az USA terményeinek királyáról, melyekkel a kukorica növényről való eddigi tudását növelheti:

 

Nem minden kukorica egyforma

Általában úgy beszélnek a kukoricáról, mintha csak egy fajtája létezne. Valójában több fajta kukorica létezik, különféle színekben megjelenve, más-más felhasználási célra termesztve. Például ha megpróbálnánk elfogyasztani egy takarmány kukoricát, csalódottak lennénk: ezeket a fajtákat kimondottan a magas keményítő tartalma miatt termesztik, így sem édes, sem puha nem lesz. Másrészt az étkezési vagy csemege kukoricának sokkal magasabb a cukor tartalma, több poliszacharidot tartalmaz, amely a magokat lággyá teszi, és mivel korábban takarítják be – mikor még a szemek nincsenek teljesen beérve -, állaga is lágyabb, lazább szerkezetű.

 

Alapvetően 6 különböző fő fajtát különböztetünk meg a kukoricák terén

Lófogú (az Egyesült Államok területén legnagyobb számban ezt termesztik), simaszemű (a színes változatok indián kukoricaként is ismertek), pelyvás (egy vad típus, amelyből a mai kukorica származtatható), csemege (a fajta, amit a csutkáról lerágunk), puhaszemű (lágy keményítőkből áll, könnyen őrölhető) és a pattogatni való vagyis popcorn (amely egy kemény nedvességzáró testből és egy magas keményítőtartalmú belsőből áll, amely melegítés hatására felfújódik).

 

A kukorica valójában egy nagyon magas fűféle

Minden, a ma élő ember számára ismert kukorica néhány 10000 évvel ezelőttről, Mexikóból eredeztethető, egy egyszárú, teosinte nevű fűfélétől, melynek neve az ‘Istenek gabonája’ jelentéssel bír. Egy teosinte cső csak 5-7 centiméter hosszú, 5-12 szemmel, miközben a mai kukorica csöve 30 cm hosszú, és több, mint 500 szemet tartalmaz. Mexikói földművesek háziasították a teosinte-ot, szelektív nemesítéssel megtartva a kívánatos tulajdonságokat, így növelve a termésmennyiséget és minőséget.

 

A legtöbb USA-ban termesztett kukorica nem étkezési

Az amerikai gazdák által előállított kukorica legnagyobb része (46,4%) takarmányként hasznosul. A másik 30,5 százalékból ethanolt gyártanak, melynek 12,9 százalékát exportálják. A fennmaradó részből édesítők (5,7%), keményítő (1,8%) és alkoholos italok (1%) készülnek. Csak 1,5 százalékból készítenek kukoricapelyhet és más egyéb élelmiszereket. Ezek a százalékos adatok az Amerikai Mezőgazdasági Hivatal 2014-es kimutatásain alapulnak.

 

Megeshet, hogy kukoricát hord, abban sétál, vagy azon vezet

A kukoricát, mint nyersanyagot megdöbbentő számú mindennapi termékek gyártásához használják fel, beleértve szövet anyagokat, autógumikat, szőnyegeket, festékeket, gyertyákat, gipszkartont, szappant és a csiszolópapírt.

 

A kukorica nem tápláló. Vagy mégis?

Van néhány kukoricához kapcsolódó táplálkozási tévhit, köszönhetően magas keményítőtartalmának (silókukorica esetén) és cukor tartalmának (csemege kukorica esetén). Ennek ellenére a kukorica tápanyagokban gazdag és elengedhetetlen része a változatos étkezésnek. A csemegekukorica, amelyet az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium zöldségként tart számon, gazdag élelmi rost, folsav, B1 vitamin és foszfor forrás szervezetünknek.

Ezen kívül, a sárga színű kukorica A vitaminban  (béta-karotin) gazdag. A kék, lila, piros és egyéb színes indián kukorica fajtáknak szintén magas antocianin tartalma van – azok az élelmi anyagok, amelyeknek ilyen természetesen sötét színük van, segíthetnek a rák és egyéb betegségek kialakulásának megelőzésében.

 

Corn vagy maize?

Míg az Amerikai Egyesült Államok és más egyéb, angol nyelvet beszélő országok a “corn” szót használják a kukorica megnevezésére (mely a korai germán szóból, a ‘kurnam’-ból eredeztethető, jelentése ‘kis mag’), addig a világ másik fele “maize” vagy maíz néven tartja számon a növényt, mely a Taíno (egy karibi őslakos közösség) mahiz szavából ered.

 

Forrás: Ohioi Állami Egyetem USA,   2015, Április 6.
Fordította: Bodoglári Viola,  Pioneer Hi-Bred Magyarország Kft

Kategória:

Írta: admin

Hozzászólás zárolva.