2019_04_06_02_levéltetvek

Nurelle™-D 50/500 EC

április 29, 2019 9:57 de. Közzétette

Tökéletes védelem a kalászosok tavaszi kártevői ellen

A kalászos gabonák Magyarországon a legjelentősebb kultúrnövények közé tartoznak. Termőterületük az elmúlt években kb. 1.6 millió hektár körül mozgott. Termesztésüknek és növényvédelmüknek egyik fontos eleme a rovarkártevők elleni tavaszi védelem. A hatékony védekezéshez elengedhetetlen a kártevők rendszeres táblaszintű felmérése, mivel ebben az időszakban károsító rovarok komoly mennységi és minőségi károkat tudnak okozni.

A március végi-április eleji nap közben tapasztalható 10 °C fok feletti léghőmérsekletnek köszönhetően megjelentek a gabonatáblákon a vetésfehérítő bogarak felnőtt egyedei. Jellegzetes kárképük, hogy a levél felső bőrszövetét és a parenchimát keskeny sávokban kirágják, majd azt át is rágják. Érdemes már a betelepülő felnőtt egyedek ellen is védekezni, mert ennek elmulasztása esetén akár komoly terméskieséssel is számolhatunk.

Ha a felnőtt egyedek ellen nem történt meg a védekezés, akkor permetezést a fiatal lárvák ellen célszerű időzíteni, megelőzve ezzel a nagymértékű gazdasági kárt, mivel a lárvák az életük során elfogyasztott levélmennyiség 90%-át az L3-L4-es lárvakorban fogyasztják el. A lárvák kártétele nyomán a növények elveszítik asszimilációs felületüket, ezért nem képesek a termés kinevelésére, és a kalászban legfeljebb aszott szemek képződnek. A kárkép mindig foltokban jelentkezik a növényállományban, amely súlyos kártétel esetén messziről fehérlik. Innen ered a vetésfehérítő elnevezés.

A védekezés napos, meleg időben viszonylag könnyű feladat, a jól elérhető helyen tartózkodó rovarok ellen. Hűvös, szeles időben azonban a talaj közelébe húzódó kártevőket nehéz „elérni”. További nehézséget okoz, hogy a lárvák (árpacsiga) saját ürülékükből készített nyálkás burkokkal vonják be testüket, amely védetté teszi őket.

2019_04_06_01_vetésfehéritö

Tavasszal, megfelelően meleg és párás körülmények között felszaporodhatnak a levéltetvek. Már a kalászolás előtti időszakban is megjelenhetnek. Ilyenkor a szárat vagy a leveleket szívogatják, bizonyos fajok a leveleket besodorják és annak védelmében bújnak meg. Kalászolás után a kalászkezdemények között meghúzódva tömegesen károsítanak, mellyel a komoly termésveszteség (akár 10-20 %-ot is elérheti) mellett csökkentik a búza fehérje és nedves sikér tartalmát. A védekezést akkor kell elvégezni, amikor az állomány kb. 10 %-án megtalálhatók a kolóniák.

2019_04_06_02_levéltetvek

A gabonapoloskák (osztrák poloska, mórpoloska, szipolypoloskák) kitavaszodástól aratásig károsítják a kalászos kultúrákat. A lárva és az imágó is károsít. Az áttelelő poloskák szívogatásukkal a fő- és oldalhajtás sárgulását, kifehéredését, pusztulását okozzák, melynek révén elmarad a kikalászolás. A kalászon való kártétel több módon is megjelenhet: a szúrás fölötti rész elhal, eltörik, ún. térdes kalász lesz. Az új generáció a virágzás után károsít. A tejesérésben megszúrt szemekből ocsú lesz. A viaszérésben szúrt szemeken kör alakú folt látható, mely jelentős mértékben rontja a sikérterülést és a termény átvételét gátolhatja a kereskedő cégek felé. 5-6 % poloskaszúrt szem már jelentősen rontja a liszt minőségét (sikérterülés!!!). A védekezést a tömegesen betelepülő rovarok ellen célszerű időzíteni, mely egybeeshet a vetésfehérítő bogarak és a levéltetvek betelepülésének időszakával.

A gabonaszipolyok (gabonaszipoly, osztrák szipoly, széles szipoly) a kalászokból képesek kitúrni és megrágni a szemeket. Terjedésüket segíti a forgatás nélküli talajművelés. Talajban polifág módon él. 2 éves fejlődésű, májusban bábozódik és május végén jönnek elő az imágók keresik fel a gabonatáblákat. Védekezni a poloskák elleni védekezéssel egyidőben lehet.

A Nurelle™-D 50/500 EC 0,5 l/ha-os dózisban mind a négy kártevő ellen, meleg és hűvös időjárási körülmények között is kiváló megoldást jelent, mivel a benne található cipermetrin kiváló taglózó hatása révén gyors és látványos hatást biztosít a felső leveleken vagy a kalászokon tartozkódó egyedek ellen, míg a másik hatóanyaga – a klórpirifosz – gáz és tartamhatásának köszönhetően a rejtett helyen lévő és védőburokkal rendelkező rovarokat is nagy biztonsággal elpusztítja.

Ezt bizonyítandóan a tavalyi évben a megyei illetékességű kormányhivatalok Károsító Diagnosztikai Laboratóriumai által végzett kísérletek azt mutatták, hogy a Nurelle™-D 50/500 EC 0,5 l/ha-os dózisa továbbra is hatékonyan alkalmazható a gabonatáblákon a vetésfehérítő bogarak elleni védekezésben.

A Nurelle™-D 50/500 EC felhasználásának további előnye, hogy nemcsak a permetezés időpontjában károsító rovarokat pusztítja el, hanem tartamhatása révén a permetezés után is 7-10 napos védelmet nyújt az esetlegesen folyamatosan betelepedő rovarok ellen. Ezen tulajdonsága miatt költséghatékony is, mert jó időzítésével egyszeri kijuttatása is megoldja a kalászos gabonák tavaszi rovarkártevők okozta problémáit és nincs szükség újabb kezelésre egy elhúzódó rajzás esetén.

Perényi József
Fejlesztő mérnök

 

Részletes információval kapcsolatban keresse a Dow AgroSciences és a DuPont Magyarország Kft szaktanácsadóit, akik örömmel segítenek Önnek!

A fent leírtak tájékoztató jellegűek.

Felhasználás előtt mindig olvassa el és tartsa be a termékeken található címke utasításait!

Kategória:

Írta: admin

Hozzászólás zárolva.