DSC_0051-9

Pioneer Prémium Ajánlat

május 19, 2015 3:12 du. Közzétette

A jól elvetett kukorica  kifogástalan  kelését három kulcs tényező határozza meg: környezet  (talaj), genetika, vetőmag minőség.(1. ábra)

abra_01

1. Ábra: A kukorica optimális kelését befolyásoló főbb tényezők.

abra_02

A hidegstressz-tűrőképesség alapja a hibridek genetikájában rejlik, a jó vetőmag minőség pedig biztosítja a genetikai potenciál minél jobb kihasználását. A DuPont Pioneer nagy hangsúlyt fektet a lehető legjobb genetikák kiválasztására és a kimagasló minőségű vetőmagok előállitására.

A vetőmag közvetlen környezetei  (vagyis vetéskor és vetés után a talaj)  hőmérséklete kritikus a növény optimális kezdeti fejlődéséhez. Érdemes a vetésidő meghatározásánál figyelembe venni a területen lévő szármaradék mennyiségét is. A sok szármaradék a nedvesség megtartása mellett beárnyékolja a talajt, ezzel késlelteti annak felmelegedését.

Az ajánlott 10oC ( Prémium Ajánlat esetében 8oC) drámaian megváltozhat egy kései fagy vagy havazás esetén (1. Kép), azonban a Prémium Ajánlat hibridjeivel (magas SE érték) ez a negatív hatás enyhíthető. (2. Ábra)

1. Kép: Késői havazás, közvetlenül a vetés után 2. Ábra: Hidegstressz hatása a kelésre avetéstől eltelt idő függvényében

Az SE érték (angol Stress Emergence szóból – stressz kelés) megmutatja, hogy az adott hibrid mennyire tolerálja a kelés idején előforduló hideg, kedvezőtlen körülményeket. Ezek genetikailag meghatározott, és jelentős különbségek lehetnek a különböző hibridek között. A magas SE értékű hibridek tehát eleve genetikai tulajdonságaiknál fogva jó vigorral rendelkeznek, jól tolerálják a hideg, stresszes körülményeket (Maria Stolla és  Imad Saabb (Crop Insights – kivonat)

Minőségi követelményként a meleg csíra és a PST érték a mérvadó. Míg a meleg csíra az optimális körülmények közötti csírázási százalékot mutatja meg, addig a PST (Pioneer Stressz Teszt) a kifejezetten hideg, vízzel telített stressz helyzetekben mutatja meg ugyanígy a csírázási százalékot. A PST meghatározásánál a vetőmagokat először 4 C° -os vízben áztatjuk 3 napig, ezzel modellezve a stressz körülményeket, majd folytatjuk a csíráztatást 25 C°-on 4 napig. Ugyanazon hibrid különböző vetőmag tételei eltérhetnek mind a meleg csíra, mind pedig a PST értékét tekintve. A Pioneer Prémium Ajánlatba csak a legjobb értékekkel rendelkező vetőmag tételek kerülhetnek be, melyek “ meleg csíra” értéke minimum 95% valamint a “PST” értéke minimum 85%.

Magyarországon 2015-ben az alábbi hibridek vetőmag tételei kerültek a Prémium Ajánlatba az  SE  és PST értékük valamint a mért Meleg csíra % alapján:

abra_05

A nagy termések elérésének egyik sarokpontja a kelés minőségében rejlik, a Pioneer Prémium Ajánlat éppen ebben ad nagy segítséget – a legjobb hibridjeink közül is a legjobb minőségű tételeket kínáljuk partnereinknek. Részletes szaktanácsért és ajánlatért forduljon területileg illetékes agronómus kollégánkhoz.

 

Kategória:

Írta: admin

Hozzászólás zárolva.