2018 02 04 napraforgó

Relay® – A gyommentes napraforgó állományokért

április 29, 2019 7:59 de. Közzétette

Széles hatásspektrumú posztemergens napraforgó gyomirtó szer

Amióta bevezették a herbicid toleráns napraforgó termesztését, azóta a gyomirtási technológiák teljesen átalakultak. A hagyományos gyomirtási megoldások visszaszorultak (bár nem tűntek el), a posztemergens kezelésekre alapozzák a termelők a gyomok elleni védelmet.

Kezdetben a Clearfield® megoldások domináltak, azonban a Clearfield® Plus technológia bevezetése óta az ilyen típusu hibridek gyorsan terjednek és az abban alkalmazott gyomirtás is egyre nagyobb teret nyer. 2019-től cégünk kínálatában is megjelent a Relay®, amely használható a Clearfield® Plus napraforgókban.

Mit ad Önnek a Relay®?

  • Kiváló hatás magról kelő kétszikű gyomok ellen
  • Hatékony megoldás a magról kelő egyszikű gyomok ellen is
  • Csapadékfüggetlen

A Relay® 25 g/l imazamoxot tartalmaz és a javasolt dózisa 2,0 l/ha. Hatékonyan irtja a kétszikű gyomok közül többek között a csattanó maszlagot, disznóparéj féléket, szerbtövis fajokat, selyemmályvát, magról kelő keserűfű fajokat, fekete csucsort. A parlagfű és a libatop fajok ellen a gyomnövény 4 leveles állapotáig ad megfelelő hatást. A mezei acat ellen annak tőlevélrózsás állapotában használva megállítja a gyomnövény fejlődését, visszafogja azt és nem akadályozza a napraforgó fejlődését.

Jó hatással rendelkezik a magról kelő egyszikű gyomok (kakaslábfű, muhar fajok) 3 leveles állapotáig.

Hatáskifejtéséhez nincs szükség csapadékra, elsősorban levélen keresztül hat. Azonban az imazamoxnak van talajhatása a később kelő keresztesvirágú, libatopféle, burgonyaféle gyomok ellen.

A Relay® alkalmazását javasoljuk PR64LP140 napraforgó hibridben Encarit® alapkezelést követően.

2019_04_02_Relay_napraforgó_w1000

JAVASOLT NÖVÉNYVÉDELMI TECHNOLÓGIA

CLHA Plus gént tartalmazó napraforgóban (Clearfield® Plus, CL Plus, CLP) a készítményt 1,2-2,0 l/ha dózisban posztemergensen, a kultúrnövény 2 leveles állapotától 8 leveles fejlettségéig kell kijuttatni. A kezelés optimális ideje a magról kelő kétszikű gyomnövények 2-4 leveles, a magról kelő egyszikű gyomfajok 1-3 leveles állapotában van. A magról kelő gyomnövények elleni hatás erősítésére a napraforgó vetése után, kelése előtt (preemergensen), a Relay® kijuttatását megelőzően dimetenamid-P hatóanyag tartalmú készítményt (Encarit®) célszerű alkalmazni, annak engedélyezett dózisában (1,0-1,4 l/ha).

Erős gyomfertőzés esetén, fejlettebb gyomnövények ellen, vagy nehezen irtható gyomnövények ellen a magasabb, 2,0 l/ha dózisban kell kijuttatni.

A készítmény ugyanazon a területen egy vegetációs időszakban csak egy alkalommal használható!

A Relay® nem használható CL és SU toleráns napraforgóban!

A Relay® hatáskifejtéséhez legalább 10°C hőmérséklet szükséges. A készítmény más növényvédő szerrel és folyékony műtrágyákkal nem keverhető. Minden esetben keverési próba elvégzése javasolt. A keverhetőségről minden esetben a kezelés előtt kérje ki a szaktanácsadó kollégáink véleményét.

Minden szulfonilurea-típusú gyomirtó szer, ami a normál napraforgóhibrideket pusztítja, azonos hatékonysággal fogja irtani a Clearfield® Plus napraforgó-árvakelést is. Ennek oka, hogy a Clearfield® Plus hibridek csak az imidazolinon-típusú gyomirtó szerekre ellenállóak és semmiféle keresztrezisztencia nem jelenik meg bennük a szulfonil-urea hatóanyagokkal szemben (szójában irtható az árvakelés).

AKG programokban felhasználható.

Kultúra Károsító Kezelések max. száma Két kezelés közötti idő (nap) Dózis l/ha Lé mennyiség l/ha Utolsó kezelés ideje É.V.I. (nap)
Napraforgó (imidazolinon ellenálló CLHA+) Magról kelő egy- és kétszikű gyomnövények 1 - 1,2-2,0 200-300 2 leveles állapottól 8 leveles fejlettségig BBCH 12-18 nk


Hatóanyag:
25 g/l imazamox

Formuláció: folyékony vízoldható koncentrátum (SL)

Forgalmazási kategória: I. (felsőfokú növényvédelmi képesítéshez kötött)

Munkaegészségügyi várakozási idő: 0 nap

Kiszerelés: 5 literes műanyag palack

A Relay® azonos a 04.2/10624-1/2015. NÉBIH számon engedélyezett Pulsar® Plus gyomirtó permetezőszerrel. A Relay® és a Clearfield® a BASF regisztrált védjegye.

Kategória:

Írta: admin

Hozzászólás zárolva.