repce-virag-kep-small

A REPCE TAVASZI GYOM PROBLÉMÁI

február 25, 2019 11:48 de. Közzétette

Corteva Agriscience™ megoldások a tavaszi gyomosodás ellen repcében.

Galera: Repce gyomirtó szer a legfontosabb kétszikű gyomok ellen állományban

  • Kiváló hatékonyság galaj, szikfű-, pipitér és aggófű fajok illetve mezei acat
  • Rugalmas kijuttathatóság repcében: tavasszal zöldbimbós állapotig.
  • Rendkívül alacsony dózis (0,35 l/ha).
  • Kiváló keverhetőség: rovarölők (pl. Nurelle-D), speciális egyszikű irtók, regulátorok (pl. Metkon™ 60), nitrogén stabilizátor (pl. N-Lock™)

A Galera két hatóanyagot tartalmazó készítmény. Mind a klopiralid, mind a pikloram hasonló hatásmechanizmusú, szisztemikus, auxin hatású (hormon típusú O herbicidcsoport) hatóanyag és a piridil-karboxilsav kémiai hatóanyag családba tartoznak. Kíváló hatékonysággal irtja a mezei acatot, szikfű és pipitér fajokat, ragadós galajt, búzavirágot, aggófű és bükköny fajokat. Tavasszal akkor lehet használni, amikor a fagyok elmúlnak, a levegő hőmérséklete nappal eléri a +10 oC-ot, és éjjel sem hűl +5 oC alá. A legutolsó kezelési időpont a zöld virágbimbók megjelenése (BBCH 51). Ha a repce még virágbimbós állapotban van ugyan, de a virágzati tengely nyúlik, akkor már nem javasoljuk a kezelés elvégzését. Normál időjárás esetén ez általában március második felében-április elején van. Javasolt dózisa: 0,35 l/ha.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Galera™ hatása mezei acat ellen a 33 napon

A Galera™ mellé keverhetünk speciális egyszikűirtót az árvakelésű gabona ellen, rovarirtó szert a szárormányosok ellen (pl. Nurelle™ D), triazol típusú gombaölő szert regulátorozás céljára (pl. Metkon™ 60), kétszikűek elleni gyomirtó szerrel (pl. Salsa*), nitrogén stabilizátort (pl. N-Lock™) N tartalmú folyékony fejtrágyával is (bár ez utóbbinál teljesen más a kijuttatási technológia, lásd lenti táblázat). Gyakorlatilag a Galera™-val minden készítményt ki lehet juttatni tankkombinációban. Néhány alapelvet azonban be kell tartani:

  1. Minden tankkombináció készítése előtt keverési próbát kell végezni.
  2. 5 hatóanyagot tartalmazó kombinációt alkalmazzunk (Galera már tartalmaz két hatóanyagot)
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Galera™ hatása ebszikfű ellen a kezelést ,követő 33. napon

A Galera™ tavasszal felhasználható tavaszi repcében, mustárban, olajretekben és szükséghelyzeti engedéllyel facéliában is. A repce 2, míg a többi növény 4 valódi lombeleveles állapotától alkalmazható a virágbimbók megjelenéséig a fenti gyöményeken kívül csattanó maszlag, parlagfű, keserűfű-, szerbtövis-, libatop-, csorbóka- fajok, fekete ebszőlő, kultúrnövények árvakelése (napraforgó, borsó, burgonya, szója, stb.) illetve az évelő gyomnövények közül a mezei acat, fekete üröm, vidrakeserűfű, pitypang, mogyorós lednek és mezei csorbóka ellen. Itt is be kell tartani a tankkeverékeknél alkalmazandó max. 5 hatóanyag szabályt.

Ikarus™: A valódi posztemergens repce gyomirtó szer

  • Kiváló pipacs, árvácska, galaj, szikfű és pipitér, aggófű fajok illetve mezei acat elleni hatás
  • Hatásához nincs szükség csapadékra
  • Rendkívül alacsony dózis (0,3 l/ha)
2019_02_06_repce herbicid_07

Ikarus™ hatása ragadós galaj ellen a kezelést követő 30. napon

Az Ikarus három hatóanyagot tartalmazó készítmény. Tartalmazza a már megismert klopiralidot, pikloramot és ezeken kívül az aminopiralid hatóanyagot. Az aminopiralid azonos hatásmechanizmussal rendelkezik, mint a másik két hatóanyag. Azoknál azonban sokkal robusztusabb, gyorsabb és szélesebb hatást biztosít. Miben jelentkezik ez? A mezei acat elleni hatás még látványosabb, mivel az aminopiralid hatóanyag a gyökerekbe is felszívódva a tarackok pusztulását okozza. Az aminopiralidnak köszönhetően a fejlettebb ragadós galaj is nagyobb biztonsággal elpusztul.

2019_02_06_repce herbicid_09

Ikarus™ hatása pipacs ellen a kezelést követő 42. napon.

Hasonlóan a Galera™-hoz, kiválóan irtja a székfű, pipitér, aggófű és bükköny fajokat, a kék búzavirágot. A szélesebb hatásspektrumának köszönhetően a készítmény kíválóan irtja a pipacsot, árvakelésű lucernát és markáns mellékhatással rendelkezik a sebforrasztó zsombor ellen. Ez nem teljes pusztulást és leszáradást jelent, hanem a gyomnövény abban a stádiumban marad, amilyenben a kezelés idején volt. Így nem virágzik és nem hoz magot illetve nem befolyásolja negatívan a betakarítást. Az Ikarus™ a pásztortáska és a mezei tarsóka hosszanti növekedését leállítja és így az nem akadályozza a repce fejlődését. Az ekkor virágbimbós állapotban lévő árvácska fajok fejlődését leállítja, azok nem virágoznak és nem hoznak magot. A javasolt dózis: 0,3 l/ha.

A részletes technikai információkért keresse fel honlapunkat www.corteva.hu

Papp Zoltán
Herbicid termékmenedzser
Corteva Agriscience™
A DowDuPont Mezőgazdasági Üzletága

*FMC bejegyzett márkaneve

Kategória:

Írta: admin

Hozzászólás zárolva.