februar_kep_1

Sikerek az Érmelléken

december 8, 2018 12:36 du. Közzétette

Sikerek az Érmelléken

Beszélgetés Karcza Gábor családi gazdálkodóval

2018_12_04_Karcza G a Hírlevélbe

Hajdú-Bihar megyében a keleti határszélen vagyunk, ahol igen változatos tájat és termőterületet találunk. Létavértes település északi határa már a nyírségi homokdombokat idézi nagy erdősültséggel, a keleti és a déli részeken pedig az igazi jó bihari termőterületek vannak barna homok és csernozjom talajokkal.

Az idei ősz a betakarítás szempontjából kívánatos volt, a kukoricák a területről már rég be vannak takarítva, a termés a raktárakban pihen. A munka végeztével az idő lehetőséget adott hogy meglátogassam a település egyik meghatározó családi gazdaságát Karcza Gábort és feleségét Katikát, hogy kérdezzem őket a szakmáról, az elmúlt évek tapasztalatairól, valamint fő növényünkről a kukoricáról.

- Gábor, kérlek mutassátok be a gazdaságotokat néhány mondatban, és hogy milyen volt az idáig vezető utatok!

- 1983-ban kezdtünk el termelni dohányt, zellert, paprikát nagyon kicsi területen, a családi kerteken. Akkoriban még megérte ezekkel a növényekkel foglalkozni. Később primőr árut szállítottunk a piacokra, majd folytattuk a káposztafélékkel, hagymával, és az itt jellemző növénnyel a tormával. Mint sok gazdaság mi is a 90-es évek elején tudtunk földeket vásárolni, és kibővíteni a termelést a szántóföldi növényekkel. 2001-ben két társsal összefogva sikerült megvásárolni a vértesi Új Élet TSZ szárítótelepét. Hosszú évek és kitartó munka kellett hozzá, elfáradtunk a kertészetben. A területünk évről-évre növekedett, és a szárítótelep beindulásakor Kft formájában folytattuk, megtartva a családi gazdaságot. Jelenleg 297 ha saját szántónk van, és még kb. 200 ha-on szolgáltatunk efölött. Fő növényünk a kukorica, 2012-ig a napraforgót ezeken a területeken nem is ismertük. Területi adottságaink jók, de nagyon érezzük a tendenciálissá vált stresszes és aszályos éveket.

- Régóta, a kezdetektől használjátok a Pioneer hibrideket. A kérdésem az hogy mi alapján választotok, mi a siker titka?

- Az elejétől fogva bíztunk bennük, kezdtük a Stira, Florencia, M34-el, majd PR37N01, és most a vezető hibridünk a P0216. Minden évben saját területen állítunk be kísérletet is, ahol értékeljük a teljesítményeket. Jellemző hogy 400 FAO feletti hibrideket vetünk, nem azért mert magunknak szárítunk, hanem mert ezek tudják a maximumot adni, és ezek a modern hibridek már időben és gyorsan leadják a vizet. Próbáltunk a tőszámmal és a vetésidővel is „játszani”, tudjuk hogy az időben elvetett kukorica mindig a legjobb és ezek a hibridek kivétel nélkül bírták a korai vetést. Talajtól és tápanyag szinttől függően 70000-74000-ig vetünk magot hektáronként, a tapasztalat az hogy 72000/ha tőszámnál stabil a termésünk.

- Egy jó pár éve megtörtént a hibrideknél egy generációváltás, hogyan értékelitek a hibridek teljesítményét a tendenciálisnak mondható sokkal stresszesebb és aszályosabb években?

- Azt szoktam mondani, hogy 15-20 éve is tudtunk 12-13 tonnás kukoricákat termelni bizonyos helyeken, ha minden összejött. Most nem jön össze minden, nekünk kell pluszt adni, mert ezekben az évjáratokban minden növény sokkal kitettebb a kiszámíthatatlan időjárásnak. Jobban oda kell figyelni hogy sikeresen termeljünk. A régi hibridekkel ezekben az években a mai termésátlagot nem tudnánk elérni. Az Aquamax® hibridekkel amit használunk elértük a 12,5 tonnás hektáronkénti átlagot 200 ha-on. A vezérhibrid a P0216 és a P0023, a gyengébb helyekre a PR37F73 eddig megfelelő volt. Odafigyelünk a tápanyag utánpótlásra és a gyomirtás időzítésére is.

- Napraforgóban is technológiai váltás volt nálatok, mik a tapasztalataitok?

- Mint említettem, napraforgóval 6-7 éve ismerkedünk, addig kalászos és kukorica volt nagyobb területen. A mi gyomviszonyainkhoz az Expressz technológia tökéletesen megfelel, idén a P64LE25 után először vetettük a P63LE113-ast, amit 4,2 tonnás átlaggal takarítottunk be, meg vagyunk vele elégedve, de kíváncsian várjuk az új hibrideket is a Pioneertól.

- Mint tudjátok cégünk már a Corteva Agriscience™ égisze alatt végzi a kutatást, fejlesztést, és bízunk benne hogy talán még nagyobb támogatottsággal tudjuk megtalálni a számotokra a megfelelő hibrideket minden tekintetben.

Köszönöm a tapasztalatokat és a bizalmat, valamint hogy példaként állíthattunk benneteket. Sok sikert és bőtermő éveket kívánok egészségben eltöltve!

2018.10.02. Létavértes

Cseresznye Sándor
területi agronómus
cseresznye.sandor@vetomag.info
70-4502415

Kategória:

Írta: admin

Hozzászólás zárolva.