februar_kep_1

Sikeres kukoricatermesztés Pioneer® Optimum® Aquamax® hibridekkel évjáratokon át

március 19, 2019 11:33 de. Közzétette

Az Optimum® Aquamax® kukorica hibridek sikertörténete

A Pioneer® Optimum® Aquamax® kukorica hibridek sikertörténete 2013-ban kezdődött. Ebben az évben a P9175 és a P0216 hibridekkel rajtolt sikeresen a márka, már az első évben csaknem 10000 ha közelében volt a vetésterületük, és ez 2014-ben már bőven ennek háromszorosára nőtt, a hibridkör pedig további hibridekkel bővült. Az alábbi cikkben próbáljuk kísérleti eredményekkel nyomon követni az Optimum® Aquamax® hibridek termőképességét eltérő évjáratok során. 2015-ben alkalom nyílt a Pioneer Kutatóállomás szikáncsi területén (Hódagro Zrt.) egy félüzemi fajtasort beállítani. Itt élvezhettük a kisparcellás kísérletekhez nélkülözhetetlen homogén területet, az időben végzett agronómiai munkákat, az észszerű tápanyagellátás, gyomirtás és az öntözési lehetőség adta optimális termesztési feltételeket. Ugyanakkor törekedtünk a fajtasor vetését, betakarítását az üzemi feltételeknek megfelelően az üzem gépeivel elvetni és betakarítani. A kísérleti területen rendelkezésünkre álltak a helyben, a fajtasor mellett telepített meteorológiai állomáson mért hőmérsékleti és csapadék adatok, ami az utóbbi évekre jellemző szélsőséges eloszlású csapadék mellett is pontos mérést tett lehetővé.  A fajtasort a 2015-18 közötti négy évben hasonló körülmények között sikerült elvetni, így jól kirajzolódnak az évjárat hatásra visszavezethető különbségek. 11 olyan hibridet találtunk, amelyek minden évben szerepeltek a fajtasorban, többségében Optimum® Aquamax® hibridek, illetve etalonként a régi generáció legendás hibridje az PR37N01, ami egyben kontrollnak is tekinthető. Ezen hibridek eredménye illetve átlaga alapján dolgozva elmondható, hogy a terméskülönbségek leginkább az évjárathatásra vezethetők vissza.

A kukorica fejlődése szempontjából két alapvető hőmérsékleti tartomány a meghatározó. 10oC alatt és 30oC felett a növény vegetál, megpróbálja a hőmérsékleti stresszt átvészelni, de érdemi növekedés, fejlődés, tápanyag raktározás nem történik. A tartós 10oC alatti hőmérséklet sárgulással, vagy lila színeződéssel is párosul. A 30-40oC közötti hőmérséklet pedig különösen a megtermékenyülés, szemkitelítődés alatt vissza nem fordítható veszteségeket is okozhat, enyhébb esetben „csak” a csövenkénti szemszámot, vagy az ezerszem tömeget csökkenti. Az utóbbi károkat észszerű, szakmailag megalapozott időben történő öntözéssel nagymértékben csökkenteni lehet.

Az 1. ábrán összefoglaltuk a vizsgált időszak kritikus hőmérsékleti adatait a napi minimum, illetve maximum hőmérsékletek alapján.

2019_03_01_01

Látható, mennyire szélsőségessé vált az utóbbi évek időjárása akár a hideg, akár a meleg, vagy netán forró napok számát tekintve. Az adatok önmagukért beszélnek, talán 2017 kiemelendő minden szempontból. Ebben az évben a kukorica kapott úgymond „hideget – meleget”, a hosszú hűvös tavasz után ez az év a perzselő 35, sőt 37oC fölötti hőségnapokkal tarolt, és volt egy 40oC fölötti nap is.

Talán „rózsaszínűbbnek” tűnik a 2018-as év, ahol „csak” a 30oC fölötti napok száma tűnik soknak, ugyanakkor, ha a hely híján itt nem részletezett adatok mögé tekintünk, kiderül, ez a tartós meleg augusztus 2.-tól 25-ig egyfolytában tartott, míg más években azért akadtak fellélegzésnyi hűvösebb, esetleg esővel enyhített napok. Fontos megjegyezni, 2018-ban nem volt lehetőség öntözésre, és bár a nyári csapadékellátottság kedvező volt, ebben az augusztusi szomjúságban a FAO 450 felett érő hibridek a szemkitelődésben jelentős depressziót szenvedtek el, vagyis nem hozták az érésidejüktől elvárható terméstöbbletet.

Jól látható ez a 2. ábrán is, ahol a vizsgált 11 hibrid egyedi teljesítményét követhetjük évről-évre.
2019_03_01_02

 

Az évjáratok közül termés tekintetében egyértelműen a 2016-os év emelkedik ki. Lehet szemezgetni az egyes hibridek évjáratonkénti szerepléséből, lehet gondolkozni az érésidő megválasztásáról. Az adatok alapján azt gondoljuk, ha egy gazdaság a helyi viszonyainak megfelelő érésidőben 2-3 Optimum® Aquamax® hibridet választ, nincs olyan évjárat, ahol csalódnia kellene a kukorica üzemi átlagában.

A másik egyértelmű következtetés a generációváltásban való hitünk. Hisszük, hogy az új hibridek többet teremnek, jobb és biztonságosabb megoldást kínálnak a gazdák számára. Nézzük meg a korábbi generáció még mindig erős hibridjéhez, a PR37N01-hez képest az Optimum® Aquamax® hibridek terméseit. Azt gondoljuk, hogy minden évjáratban bizonyított az előrelépés.

A hőmérsékleti anomáliák mellett persze a legfontosabb dolog a csapadék, esetleg az öntözés lehetősége. A vizsgált években 2018 kivételével lehetőségünk volt precíz, szakmailag indokolt időpontban és dózisban öntözni a fajtasort. Ez visszatükröződik az alábbi adatokban, ahogy a 3. ábra számai mutatják.

2019_03_01_03

A csapadék tekintetében csak 2016 múlta felül az idei évet. Viszont tudjuk, hogy a természetes csapadék hatását nagyon nehéz öntözéssel kompenzálni, ugyanakkor kisebb, akár 20 mm öntözés a kritikus forró időszakokban, akár a virágzás, akár a szemkitelődés időszakában kármentő hatású lehet. Sajnos ezt idén augusztusban nem tudtuk megtenni, viszont ez egyben magyarázat is az évi termésátlagok (11 vizsgált hibrid átlaga) alakulására. Ugyanakkor, a termésátlag csökkenése (sárga vonal) nem áll arányban a vízellátás (szürke oszlop) csökkenésével, tehát elmondható, hogy az Optimum® Aqumax® márkájú hibridek jól helytállnak a szárazabb évjáratokban is.

Összegezve az elmúlt négy év pontosan összevethető adatait az alábbi tanulságokat ajánljuk a gazdáknak:

Éljenek a Pioneer Optimum® Aquamax® márka előnyeivel, válasszanak a kínálatból saját adottságaik szerint, és a sikeres, biztonságos és jövedelmező kukoricatermés nem marad el!

Kerüljék el a szélsőséges időjárás okozta kockázatot, válasszanak Optimum® Aquamax® hibrideket!

Használják a Pioneer sokéves tapasztalatait, amelyekből a fenti cikk csak egy kis szikra Csongrád megyéből.

Makhajda János
Pioneer agronómus
Dél – Csongrád megye
+ 36 30/5739-833

Kategória:

Írta: admin

Hozzászólás zárolva.