DSC_0266

Új Pioneer napraforgó hibrid 2019-re

december 8, 2018 12:24 du. Közzétette

Bemutatjuk legújabb napraforgó hibridünket

Az elmúlt 12 év alatt jelentősen átalakult a magyar napraforgó piac. Például a hagyományos gyomirtást szinte teljes egészében leváltották a posztemergens technológiák, a magasolajsavas (HO) napraforgók részaránya jelentőssé vált, ami azt jelenti, hogy az elmúlt három évet figyelembe véve, a vetésterület 21-27%-án termeltek HO napraforgót a magyar gazdák.

A Pioneer napraforgók között mindig fontos szerepet töltöttek be a magasolajsavas hibridek. A termékfejlesztésben a termőképesség és a kiváló kórtani tulajdonságok mellett, a genetikailag stabilan 90-91 %-os olajsav tartalmat tartottuk a legfontosabb szelekciós kritériumoknak. Nem volt ez másképpen a P64HE133-as esetében sem. Személyében a P64HE118 mellé egy méltó, komoly előrelépést jelentő hibriddel számolhat a magasolajsavas napraforgókat választó gazdálkodó.

A P64HE133-as új, magasolajsavas hibridünket az Express®* gyomirtási technológiához ajánljuk. Kísérleteinkben a legnagyobb termést adta a piacon lévő és bevezetés előtt álló HO hibridjeink között (1. ábra).

  1. ábra:

2018_12_02_1_ábra_P64HE133_Új Pioneer napraforgó hibridek 2019-re

Érésideje a P64HE118-hoz hasonló, annál kissé alacsonyabb növénymagasság és magasabb olajtartalom jellemzi. Olajsav tartalma izolált tányérokon mérve stabilan 90% feletti.

A P64HE133 egyéb fontosabb tulajdonságai:

  • Rezisztens a napraforgó peronoszpóra 714-es rasszára is, ezért Protector® Peronoszpóra minősítéssel rendelkezik. Ez nagyfokú biztonságot ad a termelőnek, még esős, hűvös tavasz esetén is.
  • Betegségellenállósága kiváló mind a Phomopsis, mind pedig a szklerotinia szártő- és tányérfertőzésével szemben, az egyre gyorsabban terjedő Verticilium-mal szemben pedig kimagaslóan tolerál!
  • A napraforgó szádor E-rasszára rezisztens, ezért az ország szádorveszélyes régióiban is biztonságosan termeszthető.

 

Dr. Piukovics László
Vetőmag termékmenedzser
Pioneer Hi-Bred Magyarország Kft.

* az FMC-Agro bejegyzett márkaneve

Kategória:

Írta: admin

Hozzászólás zárolva.